Wheel of Consent

Jan Bommerez (Jan Bommerez)

Spreker Jan Bommerez is internationaal spreker over verandering en transitie, waarbij hij de link maakt naar emotionele intelligentie. Veranderen begint bij leren loslaten! Wat zou er gebeuren wanneer we onze probleemfocus loslaten en ons volledig kunnen richten op op de gewenste uitkomst?

Spreker Jan Bommerez houdt zich graag bezig met emotioneel intelligent leiderschap en begeleidt organisaties als consultant en spreker. Jan behaalde zijn Business degree aan de Universiteit van Leuven. Inmiddels is hij internationaal bekend en woont hij in California. Jan is auteur van de bestsellers ‘FLOW en de kunst van het zakendoen’, ‘Minder Moeten Meer FLOW’ en ‘Kun je een rups leren vliegen? en lezingen over o.a. nieuwe paradigma’s in business, de ideeën economie en het transformatietijdperk. Door wetenschap met oude wijsheden en tradities te combineren zorgt Jan voor nieuwe inzichten.

Spreker Jan Bommerez is er van overtuigd dat transformatie van binnenuit komt. Duurzame verandering begint bij het signaleren, pas wanneer men de noodzaak tot verandering ziet is verandering mogelijk. Verandering start bij een basis van vertrouwen. ‘Kijken, Luisteren, Waarnemen & Voelen!’ Door stil te staan bij wat we waarnemen en wat we voelen kunnen we richting geven aan transformatie. Een proces waar de omgeving een belangrijke rol in speelt. Jan Bommerez laat ons zien hoe we deze transformatie kunnen faciliteren.

Ik ben toevallig in het schrijversvak gerold
Jan Bommerez vertelt. “ik ben niet zo’n planner, past misschien ook wel bij mijn persoonlijkheid denk ik. Ik ben het schrijversvak ingerold zonder plan. Robert Benninga (bestseller schrijver ‘haal het beste uit jezelf’) vroeg mij in 1999 of ik samen met hem een boek wilde schrijven. Ik had namelijk jarenlange ervaring op het gebied van verkoop en verkooptrainingen. Ik ging in op zijn verzoek. Een tijdje later belde Robert mij en vertelde dat hij zelf toch relatief weinig had met verkopen en vroeg me of ik het niet alleen wilde doen. En zo gebeurde het!

Ik heb nooit echt van verkooptechnieken o.i.d. gehouden. Ik geloof veel meer in communicatie en in verbinding komen met elkaar, met een win-win attitude. Als je in verbinding komt met elkaar, dan ontstaat er flow, een goede basis om zaken met elkaar te doen. Is er geen flow? Dan is er ook geen reden om zaken met elkaar te doen. Dat was het uitgangspunt voor het boek. Tot mijn grote verwondering stond dat boek, ‘Flow en de kunst van het zaken doen’, in no time in de top 10 van managementboeken in de Intermediair boekenlijst. Het boek sloeg aan! Bestsellers worden niet gemaakt door de auteurs of de uitgever, maar door de lezers. Als mensen het met plezier lezen, verkoopt het en wordt er over gepraat. Dat is gebeurd met mijn eerste boek.”

Jan Bommerez – Door schrijven kom ik in flow
“Ik ben dus eigenlijk heel toevallig in het schrijversvak gerold en dat bleek ook meteen mijn passie te worden. Er is voor mij geen andere activiteit waardoor ik meer in flow ben dan bij het schrijven. Ik vergeet dan tijd en ruimte en ga helemaal op in het schrijven. Als ik voor een groep sta, heb ik dat ook, maar bij schrijven heb ik dat nog een stapje ‘erger’. Als ik aan het schrijven ben, dan voel ik me een kanaal, helemaal in het nu. Als ik eenmaal aan een boek begin, dan komt het boek er in één keer uit. Ik kan niet meer stoppen, de tekst komt als het ware door mij heen. Ik schrijf het alleen maar op. En als ik dan achteraf ‘mijn’ eigen teksten doorlees, dan heb ik zoiets van “wauw, heb ik dat geschreven?”.

De menskant trekt me veel meer dan de bedrijfsvoeringkant
“Ik heb bedrijfseconomie gestudeerd, maar de bedrijfsvoeringkant interesseerde mij niet genoeg om daarin verder te gaan. Ik ben dus vanaf mijn studie reeds gefocust op personeelsmanagement, juist omdat ik me meteen aangetrokken voelde tot de menselijke kant. In mijn eerste baan kwam ik gelijk in een commerciële directie te gelijk. Ik had een team van ongeveer 50 mensen. Mijn verkoopdirecteur kreeg een promotie tot marketing directeur. Hij gaf in de avonduren verkoopcursussen aan verkopers en hij vroeg mij of ik dat over wilde nemen. Dat heb ik gedaan en al snel merkte ik dat ik dat leuker vond dan mijn dagtaak. Ik vond het fijn om in gesprek te gaan met cursisten en om de interactie op te zoeken. Zo heb ik op 26 jarige leeftijd het trainings- en opleidingsvirus te pakken gekregen. Ik ben toen gaan solliciteren en gaan werken bij Heinz Goldmann, een internationaal bekende verkoopgoeroe uit Zwitserland. Een heel interessante tijd! Ik werkte later ook nog met andere topmensen, zoals bijvoorbeeld Tom Peters. Het eerste congres over leiderschap, dat ik met hem organiseerde in Brussel, trok direct 1100 bezoekers op. En dat deed ik alleen!

Zoals je weet geef ik nu vooral de workshops ‘Leren loslaten’ en ‘Moeiteloos leren leven’. Daar beleef ik momenteel zoveel plezier aan. De energie die ik daar ervaar neem ik letterlijk en figuurlijk over. De laatste jaren zitten daar heel bewuste mensen voor mijn neus. Mooie mensen die bereid zijn om naar zichzelf te kijken en te werken aan zelfontplooiing. Dat is geweldig vervullend werk – altijd flow!”

Waarom schrijven en spreken mijn passie is
“Het heeft denk ik te maken met mijn profiel. Ik heb het idee dat ik een mengsel ben van een ‘heler’ en een ‘leraar’. Dus het ontwikkelen van menselijk potentieel en het zoeken naar heelheid heeft altijd bij mij gehoord. ‘Teacher’ en ‘healer’ kwam bij mij altijd uit persoonlijkheidstesten. Dat zit dus in mij en daarom is het voor mij ook zo makkelijk om in flow te komen. Flow is vreugdevolle zelfexpressie. Flow is leven vanuit je potentieel in plaats vanuit je verleden! Flow is leven vanuit mogelijkheden in plaats van tegen moeilijkheden. Dat is wat ik zelf dagelijks doe!
Ik heb interesse in een beperkt aantal onderwerpen die ik eerder al benoemde. Maar dat maakt het voor mij juist zo leuk. Een onderwerp dat mij boeit is namelijk iedere keer weer nieuw voor mij. Ik kan me volop verdiepen en verrijken. Niet het opdoen van extra kennis is voor mij de sleutel, maar verdieping, het verkrijgen van extra inzichten. Dat zorgt er ook voor dat ik dezelfde dingen steeds eenvoudiger kan vertellen. Dat spreekt denk ik mensen aan, het simpel maken van schijnbaar complexe onderwerpen zaken.”

Ik stop alleen met iets als er iets anders is dat mij meer boeit
“Ik kijk niet perse tien jaar vooruit. Specifieke doelstellingen beperken jezelf en zorgen ervoor dat het leven niet door je heen kan komen. Ik heb wel een richting: blijven evolueren in bewustzijn. En ik wil ook nog graag een paar boeken schrijven.”

“Ik stop alleen met iets als er iets anders is dat mij meer boeit. Het schrijven blijft mij boeien, dus dat is iets waar ik me de komende tijd zeker zal weer zal op richten. Op dit moment kijk ik naar een verdere uitwerking van het thema ‘loslaten’. Veel mensen lopen zonder dat te weten met de gevolgen van trauma rond. Trauma kan soms tientallen jaren ‘slapen’ en plots gewekt worden. Daarom ziet men vaak het verband niet meer met wat veel eerder in het leven gebeurde. Trauma bevat ‘freeze energie’ en dat is de moeilijkste om los te laten. Trauma zit tot in het celgeheugen. Ik ben ervaringsdeskundige in wat ik net beschreef. Ik bleef jarenlang lang rondlopen met allerlei klachten die niet goed gediagnosticeerd werden. Ik ben daarom op een gegeven moment zelf op zoek gegaan en kwam er achter dat ik dus mogelijk traumaklachten had die artsen en therapeuten niet zagen. Ik zou dus zielsgraag een toegankelijk boek willen gaan schrijven over trauma. Mogelijk help ik daar vele mensen mee die grote of minder grote traumatische ervaringen hebben met lange termijngevolgen.
Daarnaast wil ik nog een boek schrijven op het gebied van bewustzijn, het transformatieproces en hoezeer het lichaam daarbij betrokken is. Ik laat het leven echter leidend zijn. Byron Katie zei ooit: Je moet niet in discussie gaan met het leven, je kunt het toch niet winnen.’ Ik heb geleerd om te luisteren naar de feedback van de levensenergie in mijn lichaam. Het leven is een zeer intelligent systeem, daar wil ik dus als ego geen discussie mee voeren.”

Er komt een bewustzijnstijdperk
“Ik zie dat veranderingen in de maatschappij organisch van onderuit komen, dat bewustzijn op duizenden plaatsen in kleine schaal ontstaat en zich uitbeidt als een olievlek. We zien bijvoorbeeld dat mindfulness, bewustzijn en meditatie steeds gewoner worden. Het is een aanvankelijk traag proces dat echter aan het versnellen is en een kantelpunt zal bereiken. Er is een verandering van binnen naar buiten toe bezig. Meer en meer mensen die vanuit bewustzijn mooie dingen gaan doen. Als ik bijvoorbeeld kijk naar Trump, dan zie ik dat hij een vergrootglas legt op de oude macho manier. Hij gaat op zijn manier – door scherp contrast – mee zorgen voor een versnelling in de hele verschuiving naar meer vrouwelijke energie. Zeer waarschijnlijk is er juist daardoor meer kans op een vrouwelijke president na Trump. Hillary was dat nog niet helemaal. Ze vertegenwoordigde niet de ommekeer.
Er zal m.i. een maatschappij ontstaan die niet meer in de eerste plaats draait rondom de economie. We leven in een tijdperk waarin ideeën en technologie meer en meer leidend zijn. Het merendeel van de banen zal onvermijdelijk verdwijnen als artificiële intelligentie een keer losbarst. Wat voor een maatschappij zal je dan krijgen? Mensen zijn bang dat je dan thuis moet gaat zitten en niks moet doen. Maar dat is niet zo. Ik vergelijk het met de Gouden Eeuw van Pericles in Griekenland, een hoogtepunt in de Westerse beschaving. De Grieken werkten niet. Dat deden de slaven. De Grieken waren bezig met filosofie en sport. Kijk eens wat dat betekent heeft voor de wereld! Nu zullen niet slaven maar intelligente machines en robots het meeste werk doen en wij mensen zullen kunnen bezig met zelfrealisatie (de hoogste trap in de piramide van Maslow). We verschuiven stilaan van hebben naar zijn. Er komt – en dat geloof ik zeer sterk – een bewustzijnstijdperk!”Jan Bommerez

Tips en adviezen van Jan Bommerez

Ik geef geen advies, ik kan alleen maar zeggen wat werkt voor mij. Wat ik zelf zie, is dat ik degene ben die het meest verantwoordelijk ben voor mijn transformatie. As ik mezelf kan laten ontwikkelen, dan kan ik ook anderen en de wereld beter helpen. Als iedereen dat zou doen dan zou het steeds mooier worden in de wereld. Werk aan je eigen bewustzijn, dat is nooit klaar!
Ik luister naar mijn lijf, als mijn lijf ergens blij van wordt dan ga daarin mee. Ik laat mij leiden door datgene wat van binnenuit komt. Voor mij is het daarom van belang om regelmatig stil te zijn. Als ik vervolgens bewogen wordt om iets te gaan doen, dan ga ik iets doen. Word ik niet bewogen om iets te doen, dan doe ik niks. Ik neem dus geen beslissingen op basis van redenatie maar op basis van mijn innerlijk weten.
Ik geloof meer in transformatie dan in verandering. Transformatie is potentieel dat van binnen naar buiten komt. Wij zijn als mensen een heel groot potentieel dat vast zit onder allerlei conditioneringen. Potentieel bevrijden – transformatie dus – heeft alles te maken met loslaten van beperkingen. Als je zit te denken, dan werk je vanuit je conditionering. Zodra je stil wordt, kom je in contact met je diepere potentieel, kan je innerlijke dingen horen en daarmee in contact komen.
Ik kies ervoor om de buitenwereld niet mijn binnenwereld te laten bepalen. De wereld daarbuiten kun je niet bepalen, je binnenwereld wel.
Hoe bereik je flow? Kinderen zijn eigenlijk continue in flow. Ze zijn zichzelf, maar ze weten het niet. Dat is wat onschuld is en wat we als mensen mooi vinden in kinderen. Na je kindertijd word je geconditioneerd, je moet in een systeem passen en je doet allerlei geloofsystemen op. Je moet je aan- en inpassen in de wereld. Hierdoor verliezen we in hoge mate ons spontane zelf. Dat is zonde, wat als volwassenen zijn wij zeker 90% van onze tijd niet in flow staat. Zonde en confronterend! Je bent dan niet jezelf en niet spontaan. Focus dus op je passies en op waar je hart van zingt! Laat los wat in de weg zit en kijk waar je wel blij van wordt en doe daar meer van!
Tips voor jonge ouders? Kijk naar hoe je kinderen het waardegevoel kunt geven. Focus niet op iets bereiken, maar op het zijn. Dat je waardevol bent, omdat je bent. Het is mooi om te zijn wie je bent. Apprecieer kinderen (en bij uitbreiding iedereen) in de eerste plaats voor wie ze zijn en niet allereerst voor het bereiken van de eerste plaats of zo. En help kinderen met creëren en met gelukkig zijn! Ik denk hier aan een quote van een van mijn leraren: ‘Intelligentie zou gedefinieerd dienen te worden als de capaciteit om gelukkig te zijn, niet als het vermogen om problemen op te lossen.” Lester Levenson

ActiviteitenAAU Single avonden